10 Cara Untuk Menjadi Bertuah Dalam Hidup


Cara yang terbaik untuk menjadi bertuah adalah dengan terus berfikiran positif dan membayangkan kejayaan dalam hidup anda. Jika anda mahu tahu bagaimana untuk menjadi seorang yang bertuah, lihat 10 cara ini untuk menjadi bertuah dalam hidup.
 1. Sedar Adanya Peluang, Mencarinya dan Bertindak Terhadapnya

  Berapa banyak peluangkah yang anda akan dapat jika anda hanya duduk terperap di dalam rumah? Kemungkinan besarnya tidak banyak. Jika anda tidak keluar dan bertindak, diri anda akan terperangkap dalam kegelapan yang tiada sebarang peluang. Keluar dan cari peluang. 
 2. Membayangkan Kejayaan

  Setakat manakah anda boleh lakukan pada satu-satu temuduga, temujanji atau perlawanan jika di dalam fikiran anda penuh dengan sebab-sebab anda akan gagal? Kebarangkaliannya ialah nasib tidak akan menyebelahi anda. Atlet dan ahli sukan terhebat melihat sudah berjaya dan menang lama sebelum mereka mula bertanding. Pelakon terbaik membayangkan penonton mereka riuh dengan gelak ketawa dan tepukan sebelum mereka mula melangkah masuk ke pentas lakonan. Jika anda hendak pergi ke satu temuduga pekerjaan, cuba bayangkan betapa bernasnya jawapan-jawapan anda semasa ketika dalam perjalanan. Jika anda sedang bersiap-siap untuk temujanji, bayangkan betapa cantik atau kacaknya diri anda pada mata orang yang mahu ditemui. Anda perlu melihat diri anda sudah berjaya sebelum anda boleh berjaya. 
 3. Fokus Pada Perkara Positif

  Cari perkara yang baik dalam semua perkara. Apa jua perkara yang menimpa diri anda, cuba cari perkara yang baik dalamnya. Contohnya, kereta anda tiba-tiba saja rosak. Bilnya memang menyakitkan kepala dan hati. Akan tetapi cuba bayangkan jika kereta anda tiba-tiba sahaja rosak di tengah-tengah bukit yang sunyi sepi atau di tengah-tengah kesesakan teruk jalan raya. Tentu itu lebih menyusahkan dan menyakitkan kepala. Jadi anda bernasib baik kereta anda rosak di tempat yang baik dan mudah untuk dibaiki.
 4. Dengar Kata Hati Anda

  Kita semua pun pernah melakukan keputusan yang salah dalam hidup, sekali-sekala sahaja. Jadi adalah lebih baik kita berani membuat keputusan. 
 5. Jatuh. Bangun Semula.

  Ya, kita tidak akan dapat semua yang kita mahu. Ya, kita gagal adakalanya. Jadi, kita perlu hadapinya.
 6. Cuba dari Sudut yang Berbeza

  Hanya kerana rancangan anda gagal, itu bukan bermakna ia satu rancangan yang teruk. Mungkin cara perlaksanaannya atau cara ia dijalankan perlu diperbaiki. Lebih banyak anda belajar dan membina diri, lebih bertuah dan berjaya akan jadi. Cubalah pula dari sudut yang berbeza.
 7. Kurangkan Rasa Tertekan dan Fikiran yang Negatif

  Kita semua pernah mengeluh perkara-perkara yang di luar kawalan kita. Namun, itu tidak akan membuatkan masalah itu hilang. Kita adalah makhluk yang dibentuk oleh perilaku kita. Jika kita rasa tertekan sehinggakan kita tidak dapat berfikir dengan lurus, pintu-pintu yang terbuka dan peluang-peluang akan berlalu begitu sahaja tanpa kita sedari. Lain kali jika anda rasa tidak bersemangat, fikirkanlah bahawa anda sebenarnya telah berada dalam kedudukan yang lebih baik dari apa yang anda rasakan. 
 8. Hidup Sekarang

  Sememangnya mudah untuk terperangkap dalam dunia kecil kita sehinggakan kita tidak sedar dengan orang-orang, tempat-tempat dan perkara-perkara di sekeliling kita. Membina keupayaan untuk hidup pada masa sekarang akan membantu anda nampak peluang-peluang yang jika sebaliknya hanya akan berlalu tanpa direbut. 
 9. Rasa Ingin Tahu Tentang Semua Perkara

  Menghidupkan rasa ingin tahu akan membantu anda membuka pintu-pintu yang telah tertutup sebelum ini. Bagaimanakah ini mungkin? Disebabkan menjadi ingin tahu akan memberikan perspektif yang segar terhadap perkara-perkara, memberikan anda kebolehan untuk mengenal pasti cara-cara penyelesaian terhadap masalah-masalah yang mungkin orang lain tidak sedar.
 10. Terus Bergerak

  Teruskan bergerak. Anda tidak tewas sehinggalah anda berputus asa. 
Diharap langkah-langkah ini membantu anda menjadi bertuah dalam hidup anda.
kredit foto: Mr.Sai 路旁的花花草草 

3 comments:

 1. Selam admin guzel konular ve guzel site basarilarin devamini bekleriz tanks

  ReplyDelete
 2. very informative post for me as I am always looking for new content that can help me and my knowledge grow better.

  ReplyDelete