Pencemaran Udara Global

Peta Pencemaran Udara Dunia/GlobalPencemaran Udara Global

Rajah di atas menunjukkan peta global jangka panjang yang menunjukkan ketumpatan jirim terampai dengan diameter di bawah 2.5 mikrometer . Saiz ini penting, kerana ianya cukup kecil untuk melepasi pertahanan tubuh dan masuk melalui paru-paru, menjadikan ianya merbahaya kepada kesihatan manusia. Pakar epidemik percaya jirim terampai ini telah menyebabkan berjuta kematian pramatang manusia setiap tahun.

Satelit sukar untuk mengimbas permukaan bumi – sebaliknya ia mengimbas satu lajuran udara dalam atmosfera, dan ianya sukar untuk mendapatkan bacaan pada aras tertentu dari data. Kumpulan pengkaji yang menghasilkan peta ini, Randall Martin dan Aaron van Donkelaar dari Universiti Dalhousie, Halifax, Nova Scotia, Kanada, menggabungkan ukuran lajuran jumlah aerosol dari satelit dengan maklumat tentang bagaimana aerosol disebarkan menegak dalam atmosfera untuk mendapatkan data untuk peta tersebut.

Peta ini, seperti di atas menunjukkan satu jalur kawasan yang luas kepadatan tinggi jirim partikel, merentasi gurun Sahara, Timur Tengah, Asia Tengah dan China, dan yang hanya diasingkan oleh banjaran Himalaya. Eropah Tengah juga menunjukkan bacaan yang meruncing, termasuklah di tenggara England, dan kawasan bandar di Utara dan Selatan Amerika.

Tahap yang disarankan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia adalah 10 mikrogram per meter padu, jadi dari peta di atas apa sahaja yang berwarna hijau dan ke atas adalah perlu diberi perhatian. Apabila partikel-partikel ini memasuki paru-paru, ia boleh menyebabkan lelah, penyakit kardiovaskular dan bronkitis. Malahan sesetengah partikel yang sangat halus boleh masuk ke aliran darah.

Partikel-partikel ini sesetengahnya adalah buatan manusia dan sesetengahnya adalah semulajadi. Para saintis belum lagi mendapat angka pecahannya, tetapi kedua-dua partikel adalah merbahaya kepada kesihatan manusia. Di gurun-gurun negara Arab dan Sahara, sebahagian besarnya adalah debu mineral semulajadi yang ditiup angin, tetapi di China dan utara India, ianya adalah partikel jelaga yang dikeluarkan oleh stesen janakuasa, kilang-kilang dan kereta.

Dari kajian ini ternyata ramai orang terdedah kepada partikel terampai pada tahap tinggi. Namun takat di mana ianya boleh menyebabkan penyakit dan kematian masih belum lagi diketahui. kredit imej: NASA

No comments:

Post a Comment