Empat Pokok Hiasan Yang Baik Untuk Bilik Anda

Tumbuh-tumbuhan adalah hiasan unik yang berkesan selain dari ianya cantik dan estetik. Selain dari dapat memperbaik kualiti udara – dan bauan – bagi sesebuah bilik, tumbuh-tumbuhan boleh memberi satu suasana menenangkan yang sangat sesuai bagi para pelajar untuk lebih tekun dan memberi tumpuan semasa belajar. Akan tetapi meletakkan tumbuhan dalam bilik memerlukan sedikit tanggungjawab, jadi pilihlah tumbuhan yang boleh memberikan yang terbaik untuk anda.

Tumbuhan bilik yang baik adalah cukup kuat untuk bertahan dalam cahaya dan air yang sedikit (jika bilik anda begitu), dan tidak membesar terlalu banyak bagi bilik anda yang sememangnya sudah sendat itu.

Lihatlah senarai kami bagi tumbuhan bilik terbaik dan pilih yang paling sesuai untuk anda.

Pokok Limau Lemon Kecil

Tampak seketika seperti tidak logik untuk meletakkan pokok ini dalam ruangan yang sempit, tetapi pokok limau kecil boleh memberi kesan baik kepada bilik. Pokok ini boleh membesar sehingga enam kaki tinggi dalam keadaan yang baik untuknya, jadi ianya memerlukan sedikit kerja cantasan untuk mengekalkannya dalam saiz yang sesuai. Namun ia adalah satu usaha yang berbaloi apabila bau wangian sitrus atau kasturinya yang menyegarkan berlegar dan buahnya yang kekuningan dan cantik menghiasi bilik anda.

Siram pokok anda secukupnya untuk mengekalkan kelembapan tanahnya, dan sembur kabus air setiap hari agar daunnya tidak kering. Letakkannya berdekatan dengan tingkap untuk cahaya yang optimum, dan bajakannya sekali sebulan. Pastikan anda meletakkannya di dalam pasu yang membenarkan penyaliran air dan udara ke akar. Anda boleh beli pokok limau kecil di kedai hiasan taman.


Pudina

Jam-jam terakhir sebelum peperiksaan akhir semester kimia anda, dan anda begitu gementar dan tertekan ketika membaca nota-nota anda buat kali terakhir. Bagi melegakan tekanan dengan cara mudah, alami dan sihat, cubalah pudina. Tumbuk atau kunyah sehelai daun pudina untuk mengeluarkan satu aroma kuat yang menyegarkan, yang boleh menghilangkan pening dan sakit tekak, dan menyegarkan nafas anda.

Lidah buaya sebagai hiasan bilik.Lidah buaya sangat sesuai untuk hiasan bilik pelajar. Kredit foto: Charlotte Hupfield Ceramics
Pudina adalah sangat mudah untuk ditanam. Letakkan pokok ini dalam pasu yang lembap, bersaliran baik dan pastikan ia mendapat banyak cahaya sepanjang tahun. Pudina ada dijual dan boleh dibeli dalam pasu atau dalam bentuk benih.


Lidah Buaya (Aloe Vera)

Anggapkan pokok lidah buaya anda sebagai pokok ubat peribadi anda – sekurang-kurangnya bagi kegatalan kulit. Hanya petik satu daun dan picitkan keluar cecairnya kepada kulit untuk kelegaan segera. Pokok lidah buaya sangat sesuai bagi bilik yang tidak mendapat cahaya yang banyak, dan tidak memerlukan penyiraman yang kerap.

Cuba dapatkan pokok yang sudah matang. Ianya satu pokok yang mudah untuk dijaga dan boleh membantu anda. Rasanya anda tiada masalah untuk mencari di mana pokok ini dijual.


Kaktus

Menjaga kaktus dengan berjaya adalah satu ujian yang membantu anda mengenali lebih sedikit tentang diri anda sendiri. Jika pokok ini mati, bermakna anda lebih mengabaikannya lebih dari apa yang dilakukan oleh si gurun panas, atau mungkin juga anda terlebih siram. Satu sahaja panduan asas untuk pokok ini: Jangan terlebih siram.

Kaktus sangat mudah untuk dibeli – carilah di kedai-kedai bunga berdekatan anda atau boleh juga di kedai peralatan rumah.

No comments:

Post a Comment