10 Cara Menjimatkan Wang Petrol Kereta Anda

Tip penjimatan minyak petrol kereta anda.Penggunaan minyak petrol sememangnya adalah sesuatu yang perlu dalam hidup kita seharian. Dengan peningkatan harga minyak petrol dari semasa ke semasa kerana disebabkan oleh permintaan yang semakin meningkat, kita semestinya perlu menjimatkan penggunaan sumber ini agar ia tidak menjadi beban yang berat dan menjadi satu sumber yang mapan.

Walaupun harga petrol menyusut kerana disebabkan oleh kelembapan ekonomi dunia, keadaan-keadaan yang tidak diduga seperti tumpahan minyak dan bencana alam masih boleh menyebabkan harga minyak melambung naik.

Sama ada anda merancang untuk perjalanan yang jauh atau hanya tidak mahu menggunakan wang anda untuk menggunakan pengangkutan awam, terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk menjimatkan wang petrol anda. Strategi paling mudah ialah dengan mengurangkan kekerapan memandu, atau mungkin berkongsi kereta atau dengan berbasikal sahaja, tetapi janganlah rasa putus angin jika ini bukan satu pilihan buat anda.

Baca 10 cara untuk mengurangkan masa dan duit yang anda gunakan untuk mengisi minyak petrol di bawah:

1. Pemanduan Yang Tenang dan Stabil Menjimatkan


Jarak perjalanan per liter (perbatuan) menurun dalam kebanyakan kereta sekiranya anda memandu lebih dari 100 km/j (rujuk carta di bawah). Bagi setiap 10 km/j anda memandu lebih dari 100 km/j, anda membayar 1 ringgit lebih bagi setiap jam perjalanan itu.

Perbatuan (mileage) per laju kereta. (Data dari fueleconomy.gov)

Cuba gunakan kawalan jelajah (cruise control) pada jalan raya untuk mengekalkan halaju. Ia juga boleh membantu kereta anda menggunakan pemacu lampaunya (overdrive), yang mana boleh menjimatkan bahan api dan mengurangkan kehausan enjin dengan mengurangkan kelajuan enjin. (Nota: Pemacu lampau ialah satu set gear tambahan yang dipasang dalam sistem pemindahan kuasa untuk mengurangkan kelajuan enjin tanpa menjejaskan kelajuan kereta, dengan aci pacunya memacu lebih cepat daripada putaran aci engkol.)

2. Tenang di Trafik


Pemanduan agresif – memandu laju, membelok, memecut dan membrek dengan tiba-tiba – bukan sahaja berbahaya, ia juga boleh mengurangkan perbatuan anda sebanyak 33 peratus di lebuhraya dan 5 peratus di jalan bandaran. Menekan minyak kereta anda semasa sedang berhenti adalah lebih merugikan.

3. Penyaman Udara


Penyaman udara boleh menyedut banyak minyak petrol anda, jadi jangan biarkan ia ternyala tanpa kira, dan tentu sekali jangan biarkan ianya menyala ketika tingkap sedang terbuka walaupun sedikit. Anda boleh meningkatkan kecekapan bahan api anda dalam trafik yang terhenti-henti dengan menutup penyaman udara anda dan menurunkan cermin tingkap, tapi ini tidak semestinya perkara terbaik bagi anda.

Apabila memandu lebih dari 90 km sejam, terutamanya bagi tempoh yang lama di lebuhraya, perkara ini adalah sebaliknya – membuka tingkap menjadikan kenderaan kurang aerodinamik dengan membiarkan udara masuk, yang mana akan meningkatkan rintangan udara dan menurunkan kecekapan bahan api. Dalam perjalanan jauh, menggunakan penyaman udara sebenarnya boleh meningkatkan perbatuan anda sehingga 20 peratus.

4. Jangan Menghidupkan Kereta dan Tidak ke Mana-mana


Mengepam keluar gas rumah hijau dari kereta anda tanpa tiba ke mana-mana, melahukan kereta juga menyumbang kepada ozon aras tanah, jirim partikel terampai, dan pencemaran udara yang lain. Pelepasan gas ini boleh memburukkan lagi asma dan mengganggu pernafasan manusia, terutama kanak-kanak dan warga tua.

Jika anda membiarkan kereta hidup (melahu) untuk hanya memanaskan enjin kereta, ianya hanya perlu selama satu minit sahaja. Lebih dari itu adalah membazir.

5. Kereta Yang Sihat


Membaiki kereta yang memerlukan penalaan (tuning) atau yang tidak melepasi had ujian pelepasan gas boleh meningkatkan kecekapan bahan api secara purata sebanyak 4 peratus. Lebih serius, pengesan oksigen yang rosak boleh mengurangkan perbatuan anda sehingga 40 peratus.

Juga jangan lupa untuk menukar minyak pelincir setiap 10 000 km atau tiga bulan, yang mana dicapai lebih dahulu.

6. Pam Angin Tayar


Memastikan tayar kereta kembung dengan baik boleh meningkatkan kecekapan bahan api sebanyak lebih kurang 3.3 peratus. Ianya juga lebih selamat dan memanjangkan usia tayar anda kerana tayar yang kurang kembung hilang bunganya dengan cepat selain dari membazirkan minyak. Pemeriksaan kesejajaran dan keseimbangan tayar anda juga satu perkara yang baik.

7. Mengurangkan Beban Kereta


Walaupun ini mungkin kebanyakannya melibatkan kereta-kereta kecil, membawa lebih muatan bermakna membakar lebih petrol, tidak kira sebesar mana pun kereta anda. Secara purata, anda mengurangkan kecekapan bahan api anda sehingga 2 peratus bagi setiap 45 kilogram yang anda bawa.

8. Ikut Saranan Dari Pengeluar Kereta Anda


Menggunakan gred minyak pelincir yang disaran oleh pengeluar kereta anda boleh meningkatkan perbatuan sehingga 1 ke 2 peratus. Cuba juga guna gred petrol terendah yang sesuai untuk kereta anda, memandangkan oktana gred tinggi berharga beberapa sen lebih mahal.

Lihat pada manual pengguna anda untuk kepastian, tetapi selagi mana enjin anda tidak berlaku ketukan enjin (knocking), anda kemungkinan tiada masalah. Bertukar dari petrol premium kepada biasa akan menjimatkan beberapa ratus mungkin ribu ringgit setahun.

9. Penutup Yang Ketat


Minyak petrol boleh meruap dari tangki bahan api kenderaan sekiranya ada bukaan, yang sudah tentu tidak baik untuk poket anda dan paru-paru anda. Pastikan penutup tangki petrol anda ditutup ketat setelah anda mengisi minyak. Jika alur penutup sudah haus atau longgar, anda mungkin perlu membeli yang baru.

10. Bersama Dengan Yang Lain


Berkongsi kereta, atau lebih baik, jangan langsung berkereta – berjalan, berbasikal atau menggunakan pengangkutan awam. Ia boleh menjimatkan wang anda, meningkatkan kesihatan diri anda, dan juga membantu bumi dengan mengelakkan gas rumah hijau keluar ke atmosfera.

Anda ada tip lain yang mungkin kami telah tertinggal? Harap boleh kongsikannya dalam ruangan komen di bawah.

1 comment:

  1. 11. Pakai alat penjimat minyak.
    Banyak terdapat di pasaran sekarang.

    ReplyDelete