Elak Kecurian Identiti: Halang - Kesan - Cegah - Lawan

Elak Kecurian Identiti.Mencuri identiti adalah satu jenayah serius. Ianya berlaku apabila maklumat peribadi anda dicuri dan digunakan tanpa pengetahuan anda untuk melakukan penipuan atau jenayah lain. Kecurian identiti boleh merugikan masa dan wang anda. Ia boleh memusnahkan kredit anda dan merosakkan nama baik anda.

Halang


Halang kecurian identiti dengan menjaga maklumat anda.

. Koyakkan atau gunakan mesin pengoyak (shredder) untuk menghapuskan dokumen kewangan dan kertas-kertas yang mengandungi maklumat peribadi sebelum anda membuangkannya.

. Jangan beri maklumat melalui telefon, surat, atau internet kecuali anda tahu dengan siapa anda sedang berurusan.

. Jangan sesekali klik pada pautan dalam emel yang anda tidak minta; sebaliknya, taip alamat laman web yang anda tahu. Gunakan perisian firewall, anti-virus dan anti-spyware untuk melindungi komputer rumah anda, dan sentiasa kemas kinikan mereka.

. Jangan gunakan kata laluan yang jelas seperti tarikh lahir anda, nama ibu anda atau nombor kad pengenalan anda.

. Simpan maklumat peribadi anda di dalam tempat yang selamat di rumah, terutamanya jika anda tinggal bersama orang lain, rakan-rakan, atau ada kerja-kerja sedang dijalankan di rumah anda.

Kesan


Kesan sebarang aktiviti mencurigakan dengan sentiasa memantau akaun kewangan anda dan kenyataan bil-bil anda.

Awas terhadap tanda-tanda yang memerlukan perhatian segera:
 • Bil-bil yang tidak sampai seperti yang dijangkakan
 • Kenyataan kad kredit atau akaun yang tidak dijangkakan
 • Penafian terhadap kredit tanpa sebab yang jelas
 • Panggilan-panggilan telefon atau surat-surat pembelian yang anda tidak pernah buat
Periksa:
. Laporan kredit anda. Laporan kredit mengandungi maklumat tentang anda, termasuk apa akaun yang anda ada dan sejarah pembayaran bil anda.
. Kenyataan kewangan anda. Sentiasa periksa kenyataan bil dan akaun kewangan anda, bagi mencari caj-caj yang anda tidak pernah buat.

Pertahan


Pertahankan diri terhadap kecurian identiti sebaik sahaja anda mencurigainya.

. Letakkan satu “Penggera Penipuan” pada laporan kredit anda dan semak laporan tersebut dengan berhati-hati. Beritahu kreditor anda tentang ini. Kreditor anda akan mengikuti beberapa prosedur sebelum mereka membuka akaun atas nama anda atau melakukan perubahan kepada akaun sedia ada anda.

Minta laporan kredit anda. Cari sebarang permintaan atau permohonan dari syarikat-syarikat yang anda tidak pernah hubungi, akaun-akaun yang anda tidak pernah buka, dan hutang-hutang dalam akaun-akaun anda yang anda tidak tahu.

. Tutup akaun. Tutup sebarang akaun yang telah rosak oleh atau dibuka secara penipuan.
 • Telefon bahagian keselamatan atau jabatan penipuan bagi setiap syarikat di mana akaun telah dibuka atau diubah tanpa persetujuan anda. Ikuti dengan surat, bersama dengan salinan dokumen-dokumen yang boleh menyokong.
 • Minta pengesahan bahawa akaun yang dipertikaikan telah ditutup dan hutang-hutang palsu atau tidak sah anda telah dihapuskan.
 • Simpan salinan dokumen-dokumen dan rakamkan perbualan anda tentang kecurian tersebut.
. Failkan laporan polis. Failkan satu laporan dengan pegawai-pegawai penguatkuasaan undang-undang untuk membantu anda menghadapi kreditor-kreditor yang mungkin mahukan bukti jenayah tersebut.

Cara-cara Biasa Kecurian Identiti Dilakukan:


Pencuri identiti yang handal menggunakan pelbagai cara untuk mencuri maklumat peribadi anda, termasuklah:
 1. Menyelongkar sampah sarap. Mereka menyelongkar sampah sarap untuk mencari bil-bil atau kertas-kertas lain yang ada maklumat peribadi anda padanya.
 2. Mencedok. Mereka mencuri nombor kad kredit/debit menggunakan alat penyimpan khas ketika memproses kad anda.
 3. 'Phishing'. Mereka menyamar sebagai institusi kewangan atau syarikat-syarikat dan menghantar emel spam atau mesej pop-up bagi memerangkap anda untuk mendedahkan maklumat peribadi anda.
 4. Menukar Alamat Anda. Mereka melencongkan kenyataan-kenyataan bil anda kepada lokasi lain dengan mengisi ruangan ‘pertukaran alamat / change of address’ pada surat.
 5. ‘Gaya Lama’. Mereka mencuri dompet dan beg tangan, surat termasuklah kenyataan bank dan kad kredit; tawaran kredit pra-lulus, cek-cek baru atau maklumat cukai. Mereka mencuri rekod peribadi dari majikan, atau merasuah pekerja lain yang ada akses.

Pautan-pautan berguna:

4 comments:

 1. Zaman skang ni macam2 boleh jadi. Semakin maju negara kita, semakin canggih juga cara 'mereka' ...

  ReplyDelete
 2. Diorang ni bukan calang-calang orang. Orang IQ tinggi semua ni.

  ReplyDelete
 3. KEWANGAN PROJEK DAN IMPIAN MEREKA (Queenethloans@gmail.com) kami memberi pinjaman dalam kadar faedah yang rendah sebanyak 2% Keputusan untuk memulakan projek dengan 2, adalah satu perkara; Mencari pembiayaan untuk membolehkan mereka sedar bahawa adalah satu lagi. Dalam usaha untuk memudahkan akses kepada pembiayaan dan kebimbangan melanjutkan program untuk mengukuhkan kuasa beli yang rakyat, adalah sekumpulan individu mesyuarat dalam kelab pprivate dan didaftarkan berkata penyokong mempunyai akses kepada keadaan hidup yang lebih baik. Kami memberi kredit kepada semua orang berkelakuan baik dalam baik dikaji dan boleh diakses kepada orang keadaan biasa. Kualiti perkhidmatan agensi kami akan membantu anda membuat keputusan pinjaman peribadi yang sesuai dengan anda menawarkan apa-apa: * Pembiayaan Kredit * pinjaman perniagaan * Dana Pelaburan * Pinjaman penyatuan hutang * Garis kredit * Sesetengah gadai janji * Pembelian kredit * Pinjaman Peribadi Anda di perintah tunggal dan memutuskan berapa banyak anda berpuas hati. Mesti bertanggungjawab untuk perbelanjaan mereka. Kami ambil mengambil berat untuk menyediakan anda jumlah yang diperlukan untuk melaksanakan projek-projek anda. Queeneth pinjaman adalah sebuah syarikat pinjaman yang legit dan disahkan, baik yang dipercayai dan boleh dipercayai syarikat pinjaman wang. memohon hari ini untuk maklumat lebih lanjut di (QUEENETHLOANS@GMAIL.COM)

  ReplyDelete
 4. Hello, Adakah anda seorang lelaki perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana
  tekanan saya membiayai atau memerlukan dana untuk memulakan anda sendiri
  perniagaan? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk menyelesaikan hutang anda atau membayar
  bil-bil anda? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan mempunyai
  kesukaran mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan dan lain-lain
  institusi kewangan? Saya ingin memaklumkan kepada anda bahawa tawaran pinjaman
  pada kadar faedah yang rendah 2%, jika anda berminat untuk mendapatkan
  pinjaman daripada kami, sila hubungi kami melalui e-mel: (AUGSTINEJUNIO@GMAIL.COM)

  ReplyDelete