10 Tip Menghadapi Musim Demam dan Selsema

Tahun ini ramai yang risau takut-takut terkena demam atau selsema. Terutamanya apabila anda memikirkan tentang tersebarnya wabak H1N1, atau selsema babi. Walaupun wabak ini hanya sederhana setakat ini (dalam negara ini), penyakit ini telah membuatkan para pegawai kesihatan dan profesional perubatan menjadi sedikit cemas.

Hujan, dari pandangan tingkap.Semua mungkin bersetuju perkara terburuk yang boleh berlaku sekarang adalah mula menjadi panik. Jadi mari kita lapangkan dada dan mulakan langkah proaktif bagi melawan penyakit-penyakit ini awal-awal. Lebih banyak langkah-langkah yang anda ambil, walaupun kecil untuk menentang selsema dan demam ini, juga akan pasti melindungi anda dari sebarang penyakit-penyakit lain.

Berikut adalah 10 Tip Menghadapi Demam dan Selsema.

1. Basuh Tangan Anda

Perkara paling senang, namun tidak diambil berat dalam menangkis kuman-kuman. Kerapkan mencuci tangan, dan pastikan anak-anak anda menggosok tangannya sekurang-kurang 20 saat. Pastikan anda atau anak anda menggosok bahagian depan dan belakang tangan, celah-celah jari dan kuku.

2. Bersihkan Tangan Sama Ada Anda di Luar atau di Rumah

Bawa pembersih tangan bukan toksik dalam beg tangan atau saku anda semasa keluar, di pejabat atau gimnasium. Tetapi awas jangan terlebih guna, kerana ia mengandugi bahan kimia, dan jika terlebih guna antibakteria mungkin menghapuskan sekali bakteria baik bersama dengan bakteria jahat, sehingga tidak meninggalkan apa-apa untuk membina keimunan badan anda.

3. Minum Air Secukupnya

Adakalanya dalam waktu-waktu lebih sejuk dan hujan kita mempunyai satu tanggapan bahawa kita tidak memerlukan banyak air sebagaimana pada hari yang panas. Ini tidak benar. Sebenarnya kita memerlukan air hampir sama yang banyak, dan lebih jika anda mahu membantu badan anda mengeluarkan toksin-toksin, kekotoran, dan melawan penyakit. Bawa air secukupnya dan minum apabila terasa dahaga.

4. Makan Secara Sihat

Makanan menyediakan satu pertahanan utama untuk badan anda, ada di antaranya adalah bintang kepada sistem pertahanan badan. Lobak merah (karot), buah kiwi, kismis, kekacang hijau, buah oren, strawberi: semuanya mengandungi fitonutrien yang merangsang pertahanan badan seperti vitamin C dan karotenoid. Sayur-sayuran krusifera, termasuk brokoli, kubis, dan bunga kubis, adalah sumber yang baik betakarotena dan membantu melindungi dari kerosakan akibat radikal bebas.

5. Tidur

Mendapat satu malam tidur yang cukup (dan mungkin tidur siang pada hujung minggu) memberi kesan besar ke arah sistem imunisasi badan diri anda yang kukuh dan bersedia. Bila anda mula berjaga malam, dan mengorbankan tidur, rintangan anda terhadap penyakit akan berkurangan dan anda lebih lemah terhadap penyakit. Keperluan purata seorang dewasa adalah lebih kurang sebanyak 6-8 jam tidur. Seorang bayi baru lahir mungkin perlu sehingga 18 jam sehari, kanak-kanak memerlukan 12 untuk 13 jam, dan kanak-kanak prasekolah memerlukan lebih kurang 10 jam tidur.

6. Berada di Rumah Semasa Sakit

Ini adakalanya adalah nasihat yang paling sukar untuk diikuti. Masyarakat hari ini tidak meletakkan banyak penekanan kepada mengambil masa untuk menyembuhkan badan atau menjaga kesihatan; sukar untuk buat keputusan untuk berehat di katil sehari atau dua ketika sakit. Tetapi kita semua mungkin pernah terkena apabila seorang rakan sekerja yang menghidap demam selsema mengjangkitkan penyakitnya kepada setiap orang di dalam pejabat. Bagi sekolah-sekolah khususnya, keimunan kolompok sangat bergantung kepada kanak-kanak yang sakit berada di rumah. Rancang dahulu dan kemudian berbincang dengan majikan, rakan-rakan dan keluarga anda untuk terlibat menyokong anda sekiranya anda terpaksa berada di rumah.

7. Tutup Hidung Anda, tetapi bukan dengan tangan anda!

Kementerian Kesihatan baru-baru ini mengubah slogan lama, “Tutup hidung anda!”. Apabila anda batuk atau bersin, tutup mulut dan hidung anda untuk menghalang penyebaran kuman-kuman dari anda. Melainkan anda membasuh segera tangan anda selepas itu, tangan anda akan cuma merebakkan kuman-kuman itu lagi kepada pemegang pintu, papan kekunci komputer, dan orang lain. Kementerian Kesihatan mencadangkan anda berpusing ke arah dalam badan, dan membiarkan baju anda atau lengan menangkap kuman-kuman anda. Lebih baik, ambil sehelai tisu apabila anda terasa geli untuk bersin atau batuk. Kemudian buang tisu itu dan basuh tangan anda.

8. Bersenam

Bersenam menguatkan sel-sel yang melawan penyakit. Jangan abaikan rutin senaman anda ketika bulan-bulan hujan dan cuaca sejuk, dan biarkan kanak-kanak terlibat dalam aktiviti di sekolah. Cuba buat kegiatan kumpulan bersama keluarga, sama ada ia bersenam bersama, seni bela diri, atau bermain.

9. Jauhkan Tangan Anda Dari Muka

Mata, hidung dan mulut anda adalah pintu untuk kuman-kuman untuk masuk ke dalam badan anda. Pengangkutan utama untuk dapat pergi ke muka pintu ini adalah tangan anda. Jika anda rasa gatal-gatal, cuba gunakan lengan anda daripada tangan atau basuh tangan anda sebelum menggaru muka anda.

10. Bersantai dan Berseronok

Tekanan dan rasa bimbang menjejaskan ketahanan badan. Ambil sedikit masa setiap hari untuk melepaskan tekanan dan berseronok. Peluk anak-anak anda dan sebuah buku yang baik. Adakan satu pesta menggeletek untuk berketawa bersama keluarga. Tarik nafas yang dalam dan menenangkan apabila anda mula merasakan tekanan atau kesedihan.

Mungkin semua tip sesuai untuk anda, mungkin juga ada yang kurang sesuai tetapi menjaga kesihatan diri adalah tanggungjawab. Ia memberi kesan kepada diri, keluarga, rakan-rakan dan orang-orang di sekiling diri kita.

2 comments: