Ketenangan Melalui Terapi Mandian: 5 Cara untuk Menikmati Mandian yang Menenangkan

Jika bukan kerana mandi yang menyegarkan di hujung hari, mungkin kita semua akan rasa sedikit tekanan dari seharian bekerja. Keajaiban air yang mengalir dingin meredakan dan ada kesan-kesan penyembuhan namun hati-hati agar tidak membazir.

Berendam dalam tab yang wangi boleh jadi satu nikmat, memberi masa untuk beristirehat, menenangkan dan menyegarkan semula diri. Mandian sebaik apabila anda pulang ke rumah dari kerja boleh membuat anda lebih gembira untuk berada di sekitaran rumah anda. Adalah baik untuk mandi sekurang-kurangnya beberapa jam selepas makan berat, untuk mengelakkan dari mengganggu penghadaman anda. Mandian sebelum tidur membantu tidur kerana ia menyesuaikan suhu badan dan memberi rasa yang lebih selesa.

Mandian Terapi Aroma .Kita tidak mahu berlaku pembaziran, jadi tidak perlulah untuk mengisi tab sehingga terlalu penuh. Dengan meletakkan satu tuala kecil yang panas pada bahagian dada boleh membantu memberi kehangatan kepada badan anda. Jika anda menggunakan produk semulajadi semasa mandian, anda juga boleh mendapatkan "air baja" untuk menyiram taman.

Mandi boleh menjadi alat untuk anda menyatukan diri dengan herba-herba pilihan anda.

Untuk menggunakan herba, atau bahan-bahan lain seperti oat mentah, untuk mandian, hanya ikat segenggam sama ada herba-herba yang masih baru atau kering, pada sehelai tuala kecil dan ikat dengan sehelai tali halus. Gunakan kain gelap supaya anda tidak mengotorkan kain anda yang berwarna terang. Jika anda mempunyai stokin tunggal (mungkin pasangannya sudah hilang), itu juga sangat baik untuk dijadikan beg mandian. Gunakan kain berisi herba tadi untuk menggosok badan anda pada masa yang sama anda menarik nafas dalam dan menyedut aroma-aroma bermanfaat dari herba itu.

Satu cara yang lebih mudah untuk menyediakan mandian ialah dengan menggunakan lima hingga sepuluh titik minyak pati tulen (pure essential oil), sebagai pengganti untuk herba yang ingin digunakan. Sebagai contoh anda boleh membuat mandian dengan bunga lavender, sama ada dengan meletakkan bunga tersebut dalam sehelai stokin, atau kain, atau dengan hanya menambah kira-kira tujuh titik minyak pati lavender ke dalam tab mandian. Tambah minyak pati selepas mengisi tab, supaya keharuman tidak terhilang dan kacaukan sebelum masuk ke dalam tab supaya minyak tersebar dan tidak terkena pada hanya satu bahagian daripada badan anda. Tutup langsir agar wap tidak keluar. Bukan semua herba-herba ini boleh didapati sebagai minyak pati.

Tutup air ketika anda memflos gigi, memberus gigi, atau memeriksa emel. Apabila air mandian telah sejuk kepada satu suhu yang selesa (sekiranya anda guna mandian panas), masuklah ke dalamnya. Jika anda memilih untuk menggunakan mana-mana produk sitrus seperti kulit limau, atau minyak pati oren, gunakannya pada waktu malam, kerana ia boleh membuatkan kulit anda menjadi sensitif pada cahaya selepas mandian.

Di sini adalah beberapa idea-idea mandian dengan tujuan-tujuannya yang tertentu:

1. Mandian Epal Sider Cuka: Ini membantu melegakan sakit otot, kulit gatal, dan kesan selaran matahari. Cuka membantu menarik keluar bahan toksik daripada badan. Ia adalah satu medium asid dan mengandungi asid hidroksi alfa. Ia juga bersifat agak antiseptik, antikulat dan merupakan penghilang bau semulajadi.

2. Mandian Atlet: Gunakan bahan-bahan ini untuk melegakan otot-otot sakit. Daun salam, garam Epsom, daun kayu putih, akar halia, buah beri juniper, bunga lavender, herba marjoram, serbuk biji sawi, daun-daun rosmeri, dan pudina.

3. Mandian Serbuk Soda (Serbuk Penaik): Mandian beralkali dan menyahtoksik ini boleh membantu melegakan reaksi alergi, cacar air, ekzema, gatal-gatal, kulit gatal, gigitan serangga, pokok ivy beracun, kesan selaran matahari, dan jangkitan kulat. Guna satu paun bagi setiap kali mandian.

4. Mandian Demam dan Selesema: Cuba campuran mandian ini apabila anda mahu melegakan sakit otot dalam yang sering datang dengan jangkitan virus. Garam Epsom, akar halia, marjoram, serbuk biji sawi, daun pokok pain, dan daun thyme.

5. Mandian Kulit Kering: Herba boleh memberi satu kesan melegakan dan melincirkan daripada di luar. Lembapkan kulit dengan bunga kalendula, bunga chamomile, daun komfrei, bunga elder, jintan hitam, bunga melur, bunga lavender, oat, mawar, dan daun bunga violet.

No comments:

Post a Comment